Guide til festplanlægning
29. januar 2019Festplanlægning er en svær størrelse, og der er rigtig meget, man skal tilrettelægge og tage stilling til. Men det er alle de små detaljer, der gør den store forskel, og dem har man måske tendens til at glemme. Det går dog ikke, og derfor får du her en huskeliste over de mindre ting, der også skal planlægges.
Kolde drikkevarer
Drikkevarer er uden tvivl bedst, når de er dejligt kolde og friske, men når man skal opbevare drikkevarer til mange mennesker, kan det være svært at gøre plads til, at de alle sammen kan være kolde. Her kan man eventuelt leje eller låne et ekstra køleskab, man kan stille op i lokalet. Holder man festen om vinteren, kan man spare nogle penge på nedkøling af drikkevarer ved blot at stille dem udenfor. En anden mulighed er at købe store mængder knust is hos istilfest.dk og lægge det op i nogle spande sammen med drikkevarerne, så de kan holde sig kolde.
Borddækning
Et flot dækket bord giver rigtig meget. Læg nogle pæne og enkle duge over bordene og pynt så med flotte tallerkner, glas og bestik. Fold nogle dekorative servietter og tænd også nogle stearinlys på midten af bordene. Det er også godt med nogle blomster, så der kommer lidt liv og farve på bordene. For at det skal se pænt ud, så udvælg to eller tre farver, som du ønsker, skal fungere som den røde tråd gennem bordopdækningen, og match så lys, servietter, duge og blomster så det hele hænger sammen.
Bordplan
Når man har dækket det perfekte bord, skal man til at finde ud af, hvordan folk skal sidde. Det er et stort puslespil som kræver en del tid at få til at gå op, hvis der skal være chance for, at alle skal være tilfredse. Den fede fest starter med, at folk føler sig godt tilpas, hvor de sidder. Placer derfor folk sammen med nogen de kender, og sammen med nogen de ikke kender, men som de deler interesser med, så de har noget at snakke om.
Underholdning
Flerretters middag er ofte det, mange vælger at servere til særlige lejligheder, men det kan blive en meget lang dag eller aften at sidde stille og spise i flere timer i træk uden stop. Sørg for nogle pauser mellem retterne hvor der sker noget underholdende – for eksempel en selskabssang eller en tale eller to. Så kan folk få tankerne væk fra maden, mens de slår mave og gør sig klar til at spise endnu mere mad. Dette giver også folk mulighed for at gå på toilettet, og serveringspersonalet får en chance for at rydde af og servere den næste ret.
Mad
Maden er nok en af de vigtigste dele af festen. Det er under middagen, som ofte er ret lang, at man nyder alle sine venners og familiemedlemmers selskab, mens de alle for en sjælden stund er samlet på ét og samme sted. Lækker mad er helt essentielt, og kan endda blive et samtaleemne for dem, der ikke rigtig kender nogen, så det er vigtigt at gå op i. Har du et tema, så sørg for at maden passer til temaet. Er der ikke noget tema, så sørg for at maden passer til årstiden. På den måde virker festen mere gennemført. Det er en god idé at købe maden udefra, så man selv slipper for besværet med at skulle lave det hele.
Efter middagen
Selvom middagen ofte er et af omdrejningspunkterne til en festlig lejlighed, ender den på et tidspunkt, og så skal der være noget andet at lave. Folk kan typisk godt underholde sig selv ved at sidde og snakke, men for at der skal ske noget mere, kan man lægge op til fest ved at rykke bordene til side og stille en bar op – lej for eksempel en bar og en bartender fra cocktailkursus.dk, så skal der nok komme gang i festen. Ellers er små aktiviteter også en god idé, især hvis der er børn med. Sæt nogle spil frem hvis det foregår indendørs, og giv folk mulighed for at gå udenfor og læg også nogle fodbolde frem til børnene.