Hvad er livsstil?

Hvad er livsstil?

21. februar 2021 Slået fra Af admin

Livsstil er et begreb man ofte hører i medierne, i daglig tale mennesker imellem og generelt ofte støder på i forskellige sammenhænge. Når man støder på et begreb så ofte, kan man faktisk godt blive helt i tvivl om, hvad det egentligt indebærer, når man taler om en livsstil. Ofte vil folk associere livsstil med en bestemt måde at spise på, altså en sundhedsmæssig livsstil. Begrebet dækker imidlertid langt bredere end over, hvad folk vælger at spise. Bliv lidt klogere på livsstil her, og måske opdager du, at du også har en bestemt livsstil?

Begrebet livsstil

Livsstil dækker som nævnt over mere end bare en sundhedsmæssig livsstil. Selve begrebet anvendes til mange forskellige betydninger. Livsstil henviser til måden, man som et enkelt menneske eller en gruppe af mennesker forholder sig til ens måde at leve på ud fra ens egne valg. Begrebet kan dække over f.eks. måder at leve på ift. materielt forbrug, social interaktion, kost, nydelsesmidler, fysisk aktivitet, kunst og litteratur. Listen er ikke udtømmende. Se mere og lad dig inspirere til forskellige livsstile på livsstilsbladet.dk.

Forskellige livsstile

Det kan være, at du allerede har en livsstil, men at du ikke tænker over, at det faktisk er en livsstil for dig. Ser man på begrebet, så former der sig en livsstil, når man lever på en bestemt måde, ud fra ens egne valg og holdninger. Det kan f.eks. være, at man vælger at spise økologisk, for at skåne miljøet, og at man i andre henseender også vælger bæredygtigt. Det kan også være en minimalistisk livsstil, hvor det handler om at begrænse overforbruget. Mange mennesker går op i sundhed, og lever den sunde livsstil. At leve sundt er mange ting. Nogle går op i at det, man indtager, skal være sundt for kroppen og mindske risikoen for f.eks. kræft på sigt osv. Andre skænker det ikke en tanke, og går mere op i den økonomiske del, hvor maden ikke skal koste for meget. Det er meget forskelligt, hvad man som menneske tillægger værdi, så når man f.eks. køber tøj, mad, møbler til boligen osv., ligger der altid et sæt værdier bag enten økonomisk, miljømæssigt, sundhedsmæssigt eller andet, der kan være årsagen til, at man vælger som man gør.

Boligindretning afspejler livsstilen

Foruden det åbenlyse, at folks madvaner siger noget om livsstilen, så er der faktisk også meget livsstil at hente i ens boligindretning. Der er stor forskel på folks indretning, hvilket bl.a. ses i nogle af de større boligprogrammer. Nogle gør en stor dyd ud af at finde genstande på genbrug og gøre dem i stand, så de passer godt ind i en indretning. Det kan handle om værdier som, at man skal sørge for hele tiden at være økonomisk ansvarlig. Andre vælger dyre designermøbler, som kan handle om at vælge dansk producerede produkter, eller at leve op til et bestemt ideal om at have styr på livet økonomisk. En helt tredje gruppe går meget op i at lave tingene selv for f.eks. at bruge ens menneskelige egenskaber og for at spare penge.