Pas på din økonomi som studerende
25. oktober 2018Skal du i gang med at studere? Hvis du langt om længe er kommet ind på drømmejobbet, så er du også parat til alt hvad der medfølger et liv på enten SU eller elevløn. Det er begrænset hvor stor en indtægt man har, så derfor skal man være meget påpasselig med hvordan man bruger sin indtægt. Det er vigtigt, at man har en god tilgang til hvad en sund og god økonomi indebærer. Forældrenes økonomiske status har typisk en indflydelse på hvordan børnenes kommer til at være. Hvis forældrene altid har haft en dårlig økonomi, så er der store chancer for at børnenes også bliver det, da børnene ikke har haft kendskab til andet.
Sådan styrer man en god økonomi:
Der er meget forskelligt hvordan den enkelte studerende kontrollerer sin økonomi. Det er en god ide, at man tjekker sine overførelser og bankkonti en gang om dagen for at være sikker på, at der ikke er blevet trukket noget, som du ikke har kendskab til. Man hører om folk, der får adgang til andres kontooplysninger og dermed misbruger det. Derfor skal man holde et vågent øje med sine konti. Som studerende har man ikke en stor indtægt, så derfor må man være kreativ når det kommer til at finde et værelse og til indkøb. Studerende behøves ikke at spise spagetti og ketchup til aftensmad flere gange om ugen, for at få det hele til at hænge sammen. Man kan sagtens lave nemme og billige retter, som holder til flere dage hvis man kun er en enkel person.
Der er mange studerende som vælger at tage et studenterjob ved siden af studierne for at få et større rådighedsbeløb. Med en lidt større indtægt har man flere muligheder for at kunne hygge med sine venner i weekenderne, købe ting til sig selv og generelt have noget mere luft i økonomien. Det er forskelligt om folk vælger et studierelateret job eller noget helt andet. Der er mange fordele ved at vælge et studierelateret job, da man kan skrive det på CV`et som færdigudlært. Det er vigtigt, at der er en god balance imellem arbejde og studier. Man skal gerne have tid til at kunne lave sine lektier, selvom man arbejder ved siden af. I nogle tilfælde kan studiejobbet komme til at tage overhånd, så man ikke får passet sit studie optimalt. Man skal huske på, at studiet trods alt er det vigtigste, og at arbejdet eventuelt på vente til weekenderne, hvis man ikke kan prioritere sin tid.
Sådan styrer man en god økonomi:
Hvis du kan få økonomien som studerende til at hænge sammen, så kan du med garanti også få det til at fungere når du er færdiguddannet. Man har mange flere muligheder som færdigudlært, da indtægten er større. Hvis du på et tidspunkt synes, at det er hårdt med leve på SU eller elevløn, så tænk på at det bliver meget bedre fremadrettet. Et liv på SU eller elevløn er en periode, imens fuld løn er det du skal leve på derefter. Langt de fleste klarer årene på SU, hvilket selvfølgelig også er gældende for dig.