Tøj efter vejrets klima

Tøj efter vejrets klima

27. oktober 2018 Slået fra Af admin

Når man bor i Danmark, er det ikke shorts og toppe der behøver at fylde hele garderoben, men derimod skal man nok have mest af varmt tøj, for ca 3/4 delen af året i Danmark er det faktisk lave temperaturer vi skal slås med. Det er sådan at vi naturligvis har vinter i november, december og januar. Forår i februar, marts og april. Sommer i Maj, juni og Juli og til sidst: Efterår i august september og oktober. Det siger kalenderne i hvert fald. Men det er nu ikke sådan altid, og man kan sige at månederne kontra årstiderne er blevet lidt forskudt, som årene kommer. Og det kan der være flere årsager til. 

I Danmark skal man have tøj til både varmt og vådt vejr. Når det er sommer betyder tøjet og fodtøjet ikke det store. Men når det er koldt og vådt udenfor, som det tit er Danmark, så skal kvaliteten altså være i orden. Vi skal kunne tilpasse os, og derfor er især vinter støvler vigtigt, når det er vådt udenfor. Især disse Jannie Boots til kun 299,- er geniale for de er både vandtætte og vindtætte. Ikke nok med det, er de super flotte og i et moderne udseende. 

Vi skal passe på kloden

De kloge mennesker siger at vi skal passe på kloden, lige så godt som den passer på os. Så er der modargumenter der påpeger at jorden ikke er særlig god ved os mennesker, fordi vejret bliver mere ekstremt som årene går. Men dertil er der beviser på, at det faktisk er os mennesker, som er årsagen til det der sker med jorden. Den store mænge CO2 udslip vi på hele kloden udslipper er jo vanvittigt, og det er derfor at man hører i medierne, at regeringen fx har en 2020 plan, som går ud på at inden 2020, så skal Danmarks CO2 udslip være under en vis mængde. Dette er i og for sig en rigtig god ide, fordi et er at vi forbrugere og borgere i landet netop bliver gjort opmærksom på at vi altså har et problem, men også fordi at vi borgere rent faktisk kan gøre noget selv, for at passe på vores klode. Det er en ting, som jeg personligt, vil oplære mine børn med. På den måde kan det forhåbentlig blive en ny trend, som på sigt vil gavne verdenen. 

Det kan DU gøre for at skåne klimaet

Heldigvis er der en masse tiltag som du kan tage til dig, hvis du har, ligesom jeg, interesse i at skåne denne jord. Jorden skal gerne være brugbar til den næste generation efter den anden, så ens arv kan fortsætte i flere hundeder, måske tusinder år endnu.
Tiltagende er ikke alle umiddelbart noget, som vil ændre dit liv 90 grader. Det er oftest nogle ting, som er gode tiltag for dig selv som person og for din krop, men som også påvirker klimaet, uden at man egentlig tænker over det til daglig. 

En fin forståelse af hvor slemt det står til, så kan man sige at mennesket kræver mange flere ressourser end planeten kan producere. En forskning viser, at der skal hele 3 jordkloder til for at forsyne alle os mennesker i verdenen. Skræmmende ikke sandt? Og hvor længe kan planeten blive ved, hvor den “udmattet” i billedsproget, givet op? Hvad sker der så? Det er NU vi må tage affære, det er NU vi må gøre noget, før det er for sent. Nedenstående er nogle alternativer til hvad du kan gøre for at minske dine ressourser. 

Tag cyklen på arbejdet

Næsten alle mennesker i Danmark, som har kørekort, har sin egen bil. Det er ikke unormalt at der holder 2 biler i indkørslen. Men hvis du vil tænke på klimaet, så skal du hellere tage cyklen på arbejdet, eller hvis der er for langt, så benyt det offentlige, som alligevel kører. Det helt gode, tage cyklen til den nærmeste togstation. Bilerne udleder nemlig en stor mængde CO2, og det er netop dét vi skal mindske. Du kan også overveje at bytte din benzin eller diesel bil ud med en el bil. 

Rejs mindre

Det er ingen hemmelighed at flyene udleder de ekstreme mængder af CO2. Plejer du at rejse flere gange om året, så overvej om du kan nøjes med at rejse én gang om året, og så eventuelt forlæng den i mere end 1 uge. En fin illustration viser at en rejse til New Zealand fra Danmark, både frem og tilbage, udlever lige så meget CO2 som et gennemsnitligt hus i hele 3 år. 

Drop kødet

Et emne som er meget oppe i medierne for tiden. Vi spiser meget kød i Danmark og især grise og køer er vores favorit. 2 dyr som er ekstremt ressourcekrævende. Hele kødproduktionen er ekstremt ressourcekrævende, ikke nok med at dyrene, især køerne, udlever meget CO2, så udryddes der også flere enorme arealer skovområder, for at give plads til kvæg. Spiser vi mindre kød, vil kødproduktionen med tiden blive mindre, og der vil ikke være grund til at udrydde flere skovområder. Og netop os danskere bør minimere vores kød-indtag, for vi er et af verdenens mest kødædende folkefærd på hele 146 kg kød pr. Indbyggere. Hvis du er typen der bare elsker kød og vil have svært ved at skære det helt, væk, så kan man også gøre lidt ved at vælge det rigtige kød. Økologisk kød vil være at foretrække, da det belaster klimaet mindst, og dyrerne har haft et bedre liv. Der findes heldigvis også et stigende udvalg i kødfri produkter, som kan erstatte kødet i retterne.

Det samme gør sig gældende for mælkeprodukter. Mælkeprodukter kommer primært fra koens mælk, og køerne er igen, et dyr, vi desværre bør reducere. Et godt alternativ til mælk er plantemælken, som kræver mindre ressourcer at producere. 

Støt det lokale / danske – gerne økologisk

Du bør handle lokale steder, som ikke er produceret i drivhus, da det udleder mindre CO2, end hvis det produceres i drivhus. Køb helst varer der er produceret i Danmark, da det påvirker transportbiler og evt fly ved transport. Vælger du økologisk er det ikke nødvendigvis bedst for klimaet, men der er mere miljøvenligt og børedygtigt på sigt, som vil kunne påvirke klimaet. 

Der er helt sikkert, hvor du end bor i landet, en gård eller husstand nær dig, som sælger billige grøntsager eller økologiske æg. På den måde ved at du at det er økologisk og du kan oven i købet spare penge. 

Spar på strømmen

Det er meget logisk at der går en del ressourcer til at opvarme og give strøm til hvert et hus. Det man så kan gøre er, at slukke lyset i de rum man ikke er i. Der er ingen grund til at have lys til som myggelys og ej heller nødvendigt at varme et rum op, hvis du alligevel lufter det ud hver dag, så det bliver gennemkoldt. Prøv at tænk over hvilke lamper der er nødvendige at bruge og hvilke der kan slukkes. Du kan som gode tiltag anvende elspareskinner og ikke sætte delprodukter på standby. Vask dit tøj ved lavere temperaturer, 30grader vasker ligeså godt som på 40. Brug kun tørretumbleren i akutte situationer. Er det nødvendigt at have hele 30 grader i huset selvom du er en frossenpind? Så skru ned for varmen og tag noget mere tøj på og invester i nogle gode sutsko.

Spar på vandet

Mange af os elsker at stå under bruseren i lang tid. Mange mener at de rent faktisk kan slippe alle tanker i hovedet, når de står under bruseren, men vi kan altså ikke lyve os fra, at det varme vand ikke er kommet ressourcefrit til din bruse. Du kan derfor lære sig selv at tage kortere bade, og sænk temperaturen, så meget som muligt. Lær dine børn det samme, og det vil blive en vane for dem, som vi kan lære deres børn.  

Køb energivenlige produkter

Når du skal ud og anskaffe dig en ny maskine eller nyt inventar, så går efter energimærket. Det kan godt være at apparatet er dyrere, jo højere mærket er, men det vil altså i sidste ende gå hen og blive billigere for dig i form af dit el-forbrug. Jo højere energimærke, jo bedre og jo mindre strøm skal du betale for at have apparatet kørernede. Det bedste mærke er A+++. Det kan godt betale sig at skifte sit køleskab, ovn, opvasker, vaskemaskine osv, ud med det. Og bedre endnu, så kræver det mindre ressourcer, ergo, du skåner klimaet. 

Sortering af affald

Selvom det hos mange familier anses som en irritationsmoment at skulle sortere i end affald, så kan man trøste sig med at det rent faktisk er med til at skåne klimaet, da ens affald bliver brændt og dét udleder en masse giftige klima-gasser. I Danmark bliver røgen, så vidt muligt, renset. Men det gør sig desværre ikke gældende for udviklingslande. Det er også vigtigt at anvende det der kan genanvendes og ligeledes sortere i det genanvendelige affald. 

Køb FSC-certifikeret træ

Når du handler træ, så sært for at udvælge det træ som er FSC-certifikeret. Det betyder nemlig at træet kommer fra bæredygtig skovdrift og ikke fra eksotiske gamle skove, som fx. Mahogni, iroko, abachi og teaktræ kommer fra. 

Drop reklamerne

Aviser og reklamer var noget man i gamle dage glædede sig til at modtage og kigge i. Men i dag findes de gratis apps. Man kan ligeledes få ugeblade i stimevis, for småpenge via en app på ens telefon eller Ipad. På den måde kan man sænke produktionen af fysiske blade og aviser, som alligevel ender sine dage i aviscontaineren og brændt. Læs dine nødvendige ugeblade og reklamer i appen og minimer unødvendige ressourcer.