Test af ravlygter 2021

Test af ravlygter 2021

14. juli 2021 Slået fra Af admin

Hvordan vælger man den korrekte ravlygte ?

Vil du lede efter rav på stranden eller i vandkanten så skal du se efter en ravlygte med et mere bredt lys og ikke så kraftigt og her er min erfaring at ravlygter på omkring 50w og op til ca. 100w er de bedste.
Da udvalget er stort findes der også en del mindre gode ravlygter og det er ofte dem man finder i supermarkeder, de har for det meste det korrekte lys men de er bare alt for svage til man kan bruge dem til ravjagt ved stranden. Er du ravjæger og går du på ravjagt i mørket så bruger du helt sikkert en ravlygte og med det antal ravlygter der efterhånden findes kan det være meget svært at navigere sig genne det store udvalg.
En ravlygte skal for at man seriøst kan gå på ravjagt være min. 30w men her skal man passe på da der findes en del 30w og 42w ravlygter som har et meget kraftigt lys men ikke særligt bred lys og de egner sig ofte til at lede i vandet med og det er normalt også dykkerlygter.

Der findes en yderst kompetent guide som fortæller rigtig meget omkring valget af den korrekte ravlygte og den kan du finde her og på samme webside kan du også finde utroligt meget anden god information.
Du kan bla. læse om ravlygter der kan bruges om dagen (dem har jeg ikke selv prøvet) men de skulle være helt unikke til ravjagt og især om natten. Websiden er generalt meget informativ og du kan finde et hav af relevant information til din ravjagt.

Hvor kommer rav fra ?

Rav er forstenet harpiks af bl.a. Guldlærk. En betingelse for, at der dannes rav, er, at harpiksen ender i havet og ligger der i mindst 30-50 millioner år. Først efter denne lange iltfrie proces med trykpåvirkninger, hvorved plantesaften forandrer sig, og olieindholdet reduceres, dannes det rigtige ægte rav. Overgangsformerne mellem harpiks og ægte rav kaldes kopal. Dette materiale er mere porøst, så man kan knække flager af med en negl. Verdens ældste rav er 235-231 millioner år gammelt, og det er fundet i Østrig og Bayern. Danmarks ældste rav er fundet på Bornholm og er 170 millioner år gammelt. Densiteten af rav er i gennemsnit 1,05 g/mL, dvs. kun en anelse højere end densiteten af havvand. Rav flyttes derfor let rundt af vandmasser i bevægelse. Rav, der er fundet som opskyl på en strand, anses for at være finere end rav gravet ud af jorden. Hvis man er heldig, kan man finde fossiler af insekter i ravklumper.