Guide til valget mellem varmepumpe luft til luft og luft til vand

Guide til valget mellem varmepumpe luft til luft og luft til vand

28. oktober 2021 Slået fra Af admin

Det kan være en svær beslutning at vælge mellem luft til luft- og luft til vand-varmepumper. Der findes mange typer varmepumper, så det kan være svært at beslutte, hvilken der er den rigtige for dig. I denne artikel vil vi tale om de forskellige typer varmepumper, der findes, og hvad de tilbyder med hensyn til energieffektivitet.

Luft-til-luft

Luft-til-luft-modeller bruger udeluft som kølemiddel, mens en luft-til-vand-model bruger tvunget varmt vand fra hjemmets varmesystem. Luft-til-vand-modeller er mere effektive med hensyn til deres klimavenlighed, fordi de ikke har nogen bevægelige dele, der kan gå i stykker med tiden på grund af forurening i kølevæsken eller vejrforhold som regn eller sne, der smelter af på den udendørs enhed. En varmepumpe luft til luft kræver typisk lidt vedligeholdelse, men kan være sårbare over for skader på grund af regn eller sne, hvis de er installeret på taget af et hus, der ikke er ordentligt isoleret og vejrbeskyttet.

Luft-til-vand

Luft-til-vand-varmepumper giver mere mening i koldere klimaer, hvor varmeregningen er høj, fordi de overfører varme fra en en enkelt kilde (dvs. ovnen) til enten rumopvarmning eller produktion af varmt brugsvand og bruger mindre energi end standard luft-til-luft-modeller. Ulempen er, at de koster mere i første omgang, kræver et centralt kanalsystem af den rette størrelse til distribution af opvarmet/afkølet luft, og ikke altid er berettiget til de rabatter, der er tilgængelige på luft-til-luft-modeller, der er certificeret af Consortium for Energy Efficiency (CEE).

Luft til luft eller luft til vand?

Generelt set kan en luft-til-vand-model være mere omkostningseffektiv, hvis dit hus er forbundet til et centralvarmesystem via kanaler, og du har brug for ekstra varme i de koldere måneder af året. Hvis du kun lejlighedsvis ønsker at opvarme dit hjem, kan en luft-til-luft-model spare dig penge, fordi den bruger mindre energi.

Hvis du er på udkig efter et nyt system eller overvejer at skifte fra olie- eller elvarme til geotermisk køling og opvarmning, kan du bruge beregneren nedenfor til at bestemme, hvilken type varmepumpe der er mest omkostningseffektiv i dit område.

Beregneren tager højde for følgende variabler:

– Årlige varme- og kølegraddage

– Gennemsnitlig pris for elektricitet, fyringsolie, naturgas eller propan pr. gallon/therm (dvs. hvad du betaler for hver energienhed)

Kan man selv installere en varmepumpe?

Hvis du er til gør-det-selv-arbejde, kan du selv installere begge typer varmepumper. Men du skal have en professionel el-installatør til at komme ud til den første installation og sikre, at dit hus er ordentligt isoleret, før de installerer et af systemerne.

Er det klimavenligt?

Ja! Varmepumper er miljøvenlige, fordi de kan bruges til at spare energi i både varme- og køletilstand. Med hensyn til klimapræstationer har luft-til-luft-modeller et højere CEE-niveau end luft-vand-systemer.

Grunden til, at det en af de mest klimavenlige måder at opvarme et hus på, så er det også en populær maskine, som også installeres i nyere huse. Hvis man vælger at købe en varmepumpe, så skal den sættes op på en væk, det helt rette sted, så den kan sende varme i et så stort område af huset, som muligt. Hvis huset er i vinkel, hvor varmen har svært ved at trænge igenne, kan det være nødvendigt at installere én mere.